Snowy Love ♥
The Intoduction



Diary Top 10 Idk Yet

Hi there! Thank because visit here. This site was my PRIVATE LIFE STORY. I write it in english to improve my english. Read at your OWN RISK. But be sure to remember THIS WELL :-

~ READ AND SHUT~

The True Owner




Hello there ! My nickname is Lynna. Thank because visit my diary. Because you have read my Diary Of Life. Please keep your mouth shut about it.

My Google+:- Illyyna Lyyn
More About Me :- The Owner

Warning :-
I write this as my diary. So I will write whatever I want.



Snow #149 - Got news again

Saturday, July 12, 2014, 1.13 a.m., my own room,

Assalamualaikum and sayhaii

So 2 hari lepas my brother dah dapat keputusan for his study. Alhamdulillah dia dapat tawaran sambung belajar dalam bidang Ekonomi (Matematik) for dia punya Master. Thanks ya Allah. And so dia dapat tawaran from UKM. Well he sure is happy. He also apply for USM but the result is not out yet but he said, even if he get USM, he'll still picked UKM since dia memang nak sangat masuk UKM sebab dekat dengan rumah and nak ubah selera pulak. Yelah dulu degree at USM. Memasing degree tempat lain, bila master tempat lain. Idk how about me...

And other things is I bought new phone already yey ! Well not the newest one of course but still it's the phone that I want which is Samsung Galaxy Grand Duos. I wanna it since got 2sim and I don't have to carry 2 phones when at uni. Tired. lol. And my old one, saya tolak kat adik saya. Hah amek kaw dah lengkap satu family ada phone android sekali dengan anak buah aku yang 4 tahun dah ada Galaxy Tab err yeke Galaxy Tab? ke Samsung Galaxy ape ke bende ntah tp memang besaq mcm Galaxy Tab like my sis punya phone. Bebudak pung dah ada phone yang cenggitu taktawlah nanti dia darjah 1 phone ape pulak. Transparent punya phone ke? lol

I sure hope anak aku tak didedahkan dengan element2 cenggini. Nak phone tunggu form 1, mama dia dapat phone mase form 3 tahu. Itu pun ayah dia tak bagi patutnya dapat masa masuk matrik tapi alhamdullilah, masuk matrik dapat lappy huhu Love you dad and mom hehe

So yang paling muda dapat phone anak buah aku yang sorang tu, masa 2 tahun dah dapat dah. Tapi bukan phonelah tp mama dia belikan dia tab yang nampak mcm phone. Berapa ratus je tab besaq tu tp last2 dia tak nak, nak pakai mama and papa dia punya phone yang sederhana besaq (Samsung S3) sebab yang tab dia tu besaq and berat. Memilih betul anak buah aku yang comey lote tu. But in the family yang paling cepat dapat phone masa darjah 5 which is my adik yang paling akhir. Yang paling lambat dapat phone of course la abang aku yang pertama tu. Time uni kot dia dapat ke matrik. Well nak buat macam manakan, anak2 membesaq time zaman sekarang mmg susah. Haishh pleaselah anak aku nnt dengar cakap mcm mama dia nie :3 hahha

And yes aku perasan aku mula mengarut huhu nak buat mcm mana ntah kenapa memalam cenggini nak bercerita, you dengar jelah eah bloggie hehhe

So sekarang yang tinggal nak beli : Ipod nano, kerongsang (bebanyak jenis yang comey), tudung (sume kaler), dress (1cukup) and tu je kot. Kinda lupe. Ini nak buat persediaan masuk uni nnt hahha nampak tak budak nie tak sabaq nak masuk uni hehe

ummm kawan tetibe line, kate jangan lupa bagitaw dia bile dapat uni nnt. Of courselah sayang I akan bagitaw you. You can kawan baik I hahahah *wink2* but yes, dia yang selalu dapat info pasal aku dulu sebelum kengkawan lain or dia sorang je yang taw. But of course my family yang akan taw dulu semua benda pasal I okay. Family come first then myself and then my close friend, and then my friend and then sesape jelah. But yeah Allah and Rasul comes the very first.

Haaaa nak mengarut ape lagi eah? Sume dah tiduq and I dont think I wanna sleep yet. Not yet. Oh2 am playing Line Play again and seriously this one kinda awesome then 2 3 years back then when I used to play it. Not kinda. Really awesome ! Bought cloths and the house decors well but I love back then when many people chat at the lounge room. Now kinda less like suku daripada dulu. Diorang banyak lepak kat square one kot hmmm

Labels: , , , , ,


Snow #148 - About The Pengebumian Cousin

Thursday, July 10, 2014, 8.19 a.m., at living room,

Assalamualaikum ^^ And so semalam kitorang semua pergi melawat cousin aku yang dah meninggal tu. Masa sampai sana aku just rasa sedih je and aku terfikir if someone from my family die, what will happened to all of us.. Then sesampai sana aku terus sedekahkan yasin and al-fatihah. Aku doakan roh dia dicucuri rahmat dan diringankan azab api neraka. Semoga roh dia tenang and all. Seriously lama tunggu untuk kebumikan jenazah cousin aku tu sampai aku ngantuk and tidur sekejap. And then sampailah masanya, aku pun terus berdiri and pergi dekat dengan jenazah sepupu aku tu. And bila aku nampak muka dia terus rasa sedih and then air mata aku mengalir. Ya Allah sedih sangat. Muka sepupu aku putih bersih and dia nampak tenang sangat. Mak aku cakap, dia dah banyak dekatkan diri kat Allah sebelum nie. No wonder dia nampak tenang.

Masa memasing peluk and cium dia. Aku tengok je diorang semua. Sumpah sedih. Aku menangis sampai rasa dah takleh nafas well since hidung aku tersumbat bila aku nangis gegila. It's normal. Aku tengok paklong aku peluk and cium anak dia. Dia tabahkan diri tapi nampak hidung dia memerah. Mak long aku nampak tabah tapi aku tahu dalam hati dia menangis gegila. Lepas tu adik2 dia pun menangis and pak long cakap jangan menangis depan jenazah. Abang dia usap muka dia dengan penuh kasih. *Now I'm crying thinking about the situation* Ya Allah sumpah sedih. Then aku terbayangkan macam mane aku meninggal nnati. Tabah tak hati parents aku. Macam mane dengan siblings aku. Ramai tak yang lawat aku. Kawan rapat aku datang tak. Kawan2 aku datang tak. Sape je yang datang nanti kat majlis pengebumian aku.

Then aku nampak satu persatu orang cium and peluk jenazah. Aku dengan ramai yang menahan sendu and aku salah satu daripadanya. And then for the last time pak long peluk buat kali yang terakhir dan aku nampak pak long sedih gila. Air mata family sepupu aku semua tumpah kecuali mak long aku. Tapi aku taw, mesti mak long puas nangis pagi tadik and dia cuba untuk tampil diri dengan tabah sebaik mungkin untuk jenazah anak dia. Kan ada orang cakap, kalau kita nangis or meraung, jenazah akan terseksa. Aku terus terfikir lagi, macam nie ke reaksi ayah aku kalau aku meninggal nanti. Pak long nampak tak rela untuk lepaskan anak dia pergi bila dia peluk buat kali terakhir. Macam mana nasib aku nanti...

Akak2 aku kata dia terbayangkan kalau yang berada di tempat tu salah sorang daripada adik beradik kitorang, agak2 apa yang terjadik sebab even cousin yang kitorang tak rapat sangat but selalu jugak lawat pun dah mengalir air mata inikan dengan siblings sendiri yang memang dah banyak kenangan tercipta. Aku tak dapat bayangkan if parents aku pergi dulu. Aku berdoa kitorang yang pergi dulu sebelum parents aku, aku tak mampu nak hidup tanpa diorang. Macam mana nasib adik2 aku kalau parents aku gi dulu. Kesian diorang. Aku pun tak dapat nak bayang apa yang terjadik dekat diri aku, inikan adik2 aku.

Aku berdoa sangat family aku, cousin2 aku, kawan2 aku, future aku and orang2 yang berada disekeliling aku dipanjangkan umur and dimurahkan rezeki. Amin. Insya-Allah.

In the Al-Quran says about this time. Sesungguhnya mati itu pasti.


Everyone will die

We have decreed death to you all, and We are not outstripped,
( سورة الواقعة , Al-Waqia, Chapter #56, Verse #60)

Everyone shall taste death. And only on the Day of Resurrection shall you be paid your wages in full. And whoever is removed away from the Fire and admitted to Paradise, he indeed is successful. The life of this world is only the enjoyment of deception (a deceiving thing).
( سورة آل عمران , Aal-e-Imran, Chapter #3, Verse #185)

And Allah grants respite to none when his appointed time (death) comes. And Allah is All-Aware of what you do.
( سورة المنافقون , Al-Munafiqoon, Chapter #63, Verse #11)

Labels: , , ,


Snow #147 - News and Things

Wednesday, July 9, 2014, 3.34 a.m., at living room,

Well I just about to go to sleep and gonna wake up at 5.20am or late a lil' than that but then my mom woke up and post at Line Family that our cousin already tunaikan janji Allah - pulang ke rahmatullah. I was shocked. It seem like people around our circle slowly disappeared from the earth one by one. Yesterday other cousin which I'm not close too and I don't know who is the one that already been kebumi. But today is my cousin who is in fact close to our family since he's my pak cik punya anak. Not that closed since he's like around 28 maybe and I'm still a kid... err... 

Okay so my mom said to me that I should perbanyakkan amalan since dunia sudah semakin... well you know.. and my mom said that saya pung ada sakit which I believe I already healed from it. It's not dangerous to my health not like before but still my mom said to perbanyakkan amalan. All of us. Yeah I agree with her on that one. I kinda afraid to thinking about my time. When my times will come? And when I thinking about it makes me delete my photos from the social network and no, not all photos. Just some of them. And private my twitter. I thought about deactivated the twitter but well idk yet. 

Yesterday I read about Ahmad Ammar and Siti Hajar. How they died and seriously I cried a lot when reading Siti Hajar's story. I cried till like I can't breath and I'm afraid when read it - thinking how will I die...
Al-Fatihah for both of them and my cousins and all people who already died. 

And that day which is yesterday I think about changing. I kinda wanna change but afraid a lil'. I'm not strong enough to change and I doubt the change can last a week. Maybe it only can last 2 days or worst a minute. Well, I hope Allah help me with it. I know my family will support me 100% same goes with my close friend and some of my friends. And idk when will I change for good and sure hope not I change to bad. Kinda admit that I think my attitude or personality kinda change when back from college. At college I'm still good I think but am more good at high school but primary school is when my personality is great lol

See kinda change from good to bad a lil' but well just pray I'll become the me when at high school. Well sure at primary school I'm more good rather than at high school but at primary school I don't talk to male. Heck, I'm too shy and don't have that many friends since I kinda afraid with people. They were more matured than me - the girls. The boys is not that matured but well they're all scary lol so I started to have a male friend which I can talked too when at form 3. yeah. At form 1 I still hardly talk to any males. And I'm still a shy girl. Oh well this confident I get today is because I gain it stage by stage - well I'll not telling the story behind it.

Anyway like I said, I hope am being me back like in high school and maybe even better ^^ Well just pray for me and you. Allah yuftah alaikum for us.

p/s : Wanna sleep got like 1 hour to sleep before sahur... or should I eat first?

Labels: , , , , ,